Jeg har længe gerne villet se Sverige og særligt Stockholm, så denne sommer besluttede vi os for at tage til Sverige. Turen begyndte ved Aarhus lufthavn, hvor min kæreste og jeg fløj til Kastrup lufthavn og videre til Stockholm. Vi havde valgt, at vi skulle starte i Stockholm og derfra til Göteborg og herefter slutte af i Varberg. Der vil komme nogle tips til ferie i Sverige, hvis man skal rejse rundt med offentlig transport. Da vi ankom til Stockholm lufthavn, var det meget enkelt at købe billetter til bussen, der kørte os ind til Stockholm centrum.

Vi boede på hotellet First Hotel Kungsbron, som havde en ideel placering i forhold til Stockholms centrale station og gågaden. Jeg kan klart anbefale dette hotel, da personalet var rigtig imødekommende, og de havde den lækreste morgenmadsbuffet med et stort udvalg. Jeg er meget laktoseintolerant, og derfor var det virkelig dejligt, at hotellet havde et udvalg af soya- og veganske produkter.

I Stockholm gik vi selvfølgelig rundt i Gamla Stan, som er en charmende bydel med små hyggelige gyder og åbne pladser samt brostensbelagte gader. Hvis du er vild med design og interiør, kan du finde både souvenirbutikker og butikker, der hylder skandinavisk interiør. Efter en spændende portion kultur var det tid til at nyde en kanelsnegl eller som svenskerne ville sige ”kanelbullar”.

Vi ville gerne opleve den svenske madkultur, så vi besøgte også Saluhall i Stockholm, hvor de sælger lækre specialiteter. Saluhall er også et skønt spisested, hvor man kan få alt fra elg, til rådyr, til fisk og skaldyr og meget mere. Jeg skulle selvfølgelig have laks og rejer.

Derefter gik turen mod Göteborg. Vi var dog lige et smut forbi Oslo grundet aflysning af tog. På turen lærte vi, at det er vigtigt at booke togbilletter i god tid især her i ferietiden, da der kun sælges billetter til det antal af pladser, der er i toget. Jeg kan helt klart anbefale Flixbus, når man skal rundt i Sverige. Det tager længere tid, men det er billigt.

I Göteborg boede vi på STF Göteborg City Hotel, som er et ”grønt” hotel. Hotellet havde også et udmærket morgenmadsudvalg, og personalet i køkkenet var hjælpsomme. Hotellet var både placeret tæt på stationen og Göteborg centrum. Vi så bydelen Haga som er fyldt med historiske træbygninger og smuk arkitektur. Man kan finde nogle helt fantastiske cafeer, hvor man kan opleve autentisk svensk fika. Fika er et svensk ord for social samvær over kaffe og kage. Vi var også oppe ved det nærliggende fort Skansen Kronan, hvor man har en flot udsigt ud over Göteborg.

Vi var selvfølgelig også inde i butikken Artilleriet. Hvis du er glad for design og interiør, er det stedet. De har en masse fine og finurlige ting til boligen. Göteborg har også andre spændende butikker med interiør.

Vi tog derefter med tog fra Göteborg til Varberg, og der vil jeg anbefale, at man køber pladsbilletter. Det var vi i hvert fald glade for, da mange skal med toget i ferien. Vi havde valgt at bo på Airbnb i Varberg, og det var en hyggelig lille lejlighed tæt ved Varberg centrum. Airbnb er ofte også billigere end hoteller. Jeg havde, inden vi tog til Sverige, sørget for at downloade Airbnb appen på min mobil, så jeg havde nem adgang til at skrive med værten om mødetidspunkt m.m. Stranden var i gåafstand fra lejligheden, og der var en skøn natur med klipperformationer.

Ved Varberg mødtes vi også med nogle venner, og jeg, som var vokset op med Emil fra Lønneberg, havde virkelig lyst til at prøve at spise krebs. Der blev derfor holdt krebsgilde eller kräftskiva. Vi nød dette festmåltid ude på en terrasse, som var pyntet op med en farverig guirlande. Jeg blev iført et plastik forklæde med krebs på, så jeg rigtig kunne komme i feststemning. Der er ingen krebsgilde uden snaps, så vi fik også prøvet en hjemmelavet snaps. Vores sangkundskaber blev også afprøvet med den svenske sang ”Helan Går”. Der var en hyggelig stemning, og det var sjovt at spise krebs, som er indbegrebet af den svenske folkekultur.

Fra Varberg tog vi færgen til Grenå, hvorfra vi blev kørt til Silkeborg, hvor vi bor.

Jeg vil ikke anbefale, at man logger sig på færgens wifi, da jeg har hørt, man kan få en stor efterregning.

Ferien har været kort, men vi har i hvert fald oplevet en masse spændende ting. Vi har haft nogle dejlige og hyggelig stunder, og det er bestemt ikke sidste gang, vi tager til Sverige.

Jeg håber mine tips er brugbare, ellers må I meget gerne skrive en kommentar.

Translation

I have for a really long time wanted to visit Sweden and in particularly Stockholm. My boyfriend and I decided to travel though Sweden by public transportation. We flew from Denmark to Stockholm, and afterward we went to Gothenburg, and finally to Varberg. I have some tips, if you want to visit Sweden. It is very easy to buy tickets to the bus at Stockholm airport, which took us to Stockholm city center, where our hotel was close by. We stayed at First Hotel Kungsbron, and I can really recommend this hotel. The staff were very helpful, and the breakfast buffet had a lot of various options to choose from. There was a lot of vegan and soya products.

In Stockholm, we walked around in Gamla Stan, which is a charming old part of the city with small cosy alleyways, open spaces and streets with cobblestones. If you are looking for souvenirs or Scandinavian design or interior Gamla Stan is the place.

We would also want to experience the Swedish food culture, so we went to the so-called Saluhall, where you can taste authentic Swedish food such as moose, deer, fish, and seafood. I ate a lot of salmon and prawns.

We went to Gothenburg by bus, and we took Flixbus, which I can really recommend. I have the app, so it is very easy and fast to book your tickets. The bus may take longer time than train, but it is much cheaper.

We stayed at STF Göteborg City Hotel in Gothenburg, which is a green hotel. The hotel was located very close to the central station and the central of Gothenburg. I can recommend that you visit the district called Haga, which has a lot of historical old wooden buildings and beautiful architecture. Haga is conveniently located within walking distance of the city centre. The district also has some fantastic cafes, where you can experience authentic Swedish fika. Fika is the Swedish word for social gathering which involves Coffee and cake. We went to Skansen Kronan, which is a fortress, where you have a beautiful view of Gothenburg. Of course, we had to see the shop Artilleriet in Gothenburg. It is a must; they have such beautiful design, interiors, and furniture. Gothenburg also has other shops with design and interior.

We took the train from Gothenburg to Varberg, and I can recommend to buy reserved seats in the summer holiday. We chose airbnb in Varberg, and we chose a small cosy flat near city centre and within walking distance from the beach. I have the app to Airbnb on my phone, which made it easy to communicate with the host about when to meet and so forth.

I really wanted to eat crayfish, so some of our friends in Varberg held a festive crayfish party. We enjoyed the crayfish with homemade schnapps, which is a tradition in Sweden. We sang the Swedish song “Helan Går” as well. It was so much fun, and something I will look back on with great fun.

From Varberg we took the ferry to Denmark. It has been a short but great holiday in Sweden, and we have experienced so much of Swedish culture. I will definitely be visiting Sweden again.

I hope some of my tips are helpful. You can always write a comment below.